Η Γαλλοφωνία έχει το δικό της σταντ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Πέμπτη 3 Μαΐου 2018: 15:00 - 21:00
Παρασκευή 4 Μαΐου 2018: 10:00 - 22:00
Σάββατο 5 Μαΐου 2018: 10:00 - 22:00
Κυριακή 6 Μαΐου 2018: 10:00 - 21:00
Περίπτερο 13 - HELEXPO.
Είσοδος ελεύθερη
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την οργάνωση του Σταντ της Γαλλοφωνίας, τις εκδηλώσεις μας, τους προσκεκλημένους συγγραφείς και όλους τους συμμετέχοντες, επικοινωνήστε με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.
Λεωφόρος Στρατού 2Α, 54640 Θεσσαλονίκη
2310 82 12 31
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Κατερίνα Σπυροπούλου
Το εγχείρημα του Γαλλόφωνου Περιπτέρου γεννήθηκε γύρω από ένα τραπέζι και εμπλουτίστηκε μέσα από σκέψεις και συζητήσεις.
Οι συναντήσεις πολλαπλασιάζονται και τα πρώτα σχέδια αναδεικνύουν την κοινή επιθυμία να καταστεί σαφές ένα πνεύμα ευρύτητας, η έννοια της ενότητας γύρω από τη γαλλική γλώσσα και της ποικιλομορφίας των διαφόρων γαλλόφωνων συμμετεχόντων χωρών. Το Περίπτερο βρίσκεται σε κεντρική θέση, στην καρδιά της Έκθεσης Βιβλίου και είναι ένας χώρος φωτεινός και ηθελημένα ανοικτός.
Σε αυτό το εγχείρημα, η χρωματική ενότητα και το κυρίαρχο λευκό αποδίδουν την αρχική ιδέα, σε συνδυασμό με την αυστηρότητα της φόρμας και του όγκου και έρχονται σε αντίθεση με τον περιβάλλοντα χώρο που ενίοτε μπορεί να είναι χαοτικός και εκκωφαντικός. Έτσι, η αρχιτεκτονική φλυαρία σιωπά για να αναδείξει τα βιβλία όπως, για παράδειγμα, στο χώρο που φιλοξενεί τους γαλλικούς εκδοτικούς οίκους. Μεγάλες επιφάνειες βιβλιοθηκών εκθέτουν εξώφυλλα βιβλίων, την πολυμορφία τους, οι εικονογραφήσεις δίνουν τον τόνο και προσθέτουν πινελιές χρωμάτων που δονούν το σύνολο.
Στο εσωτερικό της περιμέτρου, η αίθουσα διαλέξεων, σχεδιασμένη κυκλικά, αποτελεί ένα κεντρικό χώρο συγκέντρωσης του οποίου η γεωμετρία αναπαράγει τον κύκλο με τα 5 χρώματα του λογοτύπου της Γαλλοφωνίας. Το κυκλικό τοίχωμα ή κινητική πρόσοψη έχει σχεδιαστεί σαν ένα φίλτρο.
Με τα καρακόρυφα επίπεδα, όλα προσανατολισμένα προς τους ομιλητές, δημιουργεί ακολουθίες, δέχεται το φως και γίνεται διαπερατό. Στο εσωτερικό του χώρου διαλέξεων, μια σειρά πορτρέτων των γαλλόφωνων συγγραφέων που είναι παρόντες φέτος, δίνει το στίγμα της Γαλλοφωνίας.
Στον ανοικτό κοινό χώρο που φιλοξενεί τις γαλλόφωνες χώρες και προσφέρεται για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με το κοινό, τα βιβλία εκτίθενται πάνω σε οριζόντια στηρίγματα διαφορετικού μεγέθους και ύψους.
Το παιχνίδι των λευκών όγκων εκφράζει την ποικιλομορφία των εκφράσεων.
Η έννοια της πολυφωνίας εκδηλώνεται επίσης με την παρουσία νεοφυών επιχειρήσεων (startups) και των νέων τεχνολογιών, η «μηχανή ανάγνωσης» μας δίνει όντως σήμερα την ευκαιρία μιας διαφορετικής προσέγγισης της ανάγνωσης. Σπουδαστές είναι παρόντες, για να διευκολύνουν τις συναντήσεις, την ανταλλαγή απόψεων και την επικοινωνία.
Το Γαλλόφωνο Περίπτερο είναι ένας χώρος που συγκεντρώνει το βιβλίο και πληθώρα θεματικών, ακόμα και η γαστρονομία έχει την τιμητική της, την έντυπη μορφή και τις νέες τεχνολογίες, τους συγγραφείς και το κοινό, τις διάφορες γαλλόφωνες χώρες με τις ιδιαιτερότητές τους, τα παιδιά και τους μεγάλους, τους Έλληνες και τους Γάλλους.
Στο Σταντ της Γαλλοφωνίας θα βρείτε:
- Τις Πρεσβείες του Καναδά, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ρουμανίας και της Ελβετίας
- Εκπροσώπους της πόλης της Νίκαιας στο πλαίσιο της αδελφοποίησής της με τη Θεσσαλονίκη
- 44 γαλλικούς εκδοτικούς οίκους που θα εκπροσωπούνται από το Διεθνές Γραφείο Γαλλικών Εκδόσεων (BIEF)
- Οι Εκδόσεις Δεσμός
- Οι εκδόσεις Hachette FLE
- Οι εκδόσεις Brepols
- To γαλλόφωνο βιβλιοπωλείο "Le livre ouvert"
- Την έκθεση "Μηχανή Ανάγνωσης": τα ψηφιακά βιβλία. Νέες διαδραστικές και καινοτόμες εμπειρίες ανάγνωσης προσφέρονται στους επισκέπτες γύρω από μια επιλογή γαλλικών έργων!
Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης είναι ένα μορφωτικό και πολιτιστικό ίδρυμα.
H παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα ανάγεται στο 1906 και στη δημιουργία του «γαλλικού
λυκείου», του πρώτου σχολικού ιδρύματος της Γαλλικής Λαϊκής Αποστολής.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στέγασε το επιτελείο της «στρατιάς της Ανατολής».
Το 1946, άρχισε να λειτουργεί και ως πολιτιστικό ίδρυμα, γνωρίζοντας μεγάλη άνθηση. Το
1968 καταστράφηκε από πυρκαγιά και άνοιξε πάλι τις πόρτες του το Σεπτέμβριο του 1971,
στις σημερινές εγκαταστάσεις του.
Σε στενή συνεργασία με φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, με
ελληνογαλλικούς συλλόγους και πολιτιστικούς θεσμούς, το Γαλλικό Ινστιτούτο
Θεσσαλονίκης συμβάλλει στην προώθηση του ελληνογαλλικού διαλόγου και προάγει τις
οικουμενικές αξίες της Γαλλοφωνίας όπως το σεβασμό και την αποδοχή της
διαφορετικότητας, την αλληλεγγύη, την ισότητα, τη πολυπολιτισμικότητα, την
πολυγλωσσία.
Σήμερα, οι δράσεις του συνοψίζονται σε τέσσερις κύριους τομείς: 1) Κέντρο εκμάθησης και πιστοποίησης της γαλλικής γλώσσας 2) Χώρος πολιτισμού και διαπολιτισμικού διαλόγου 3) Σύνολο υπηρεσιών στη διάθεση των εκπαιδευτικών, μαθητών και σπουδαστών: -εκπαιδευτική συνεργασία για τη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας -επιστημονική και πανεπιστημιακή συνεργασία -Ενημέρωση για τις σπουδές στη Γαλλία (Espace CampusFrance) 4) Βιβλιοθήκη πολυμέσων.
Στις εγκαταστάσεις του στεγάζονται επίσης το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη στη Θεσσαλονίκη και το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης.
Το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί στην Καστοριά από το 2013 και είναι εξέλιξη του τμήματος Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας, που ιδρύθηκε το 1999. Φιλοξενείται σε ευρύχωρες και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονα εκπαιδευτικά μέσα. Διαθέτει θεσμοθετημένο ερευνητικό εργαστήριο "Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας" που εστιάζει μεταξύ πολλών άλλων στις τεχνολογίες και υπηρεσίες διαδικτύου, πολυμέσων, υπερμέσων και εικονικής πραγματικότητας, στην έρευνα και ανάλυση κοινωνικών δικτύων και στις στρατηγικές δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας. Στελεχώνεται από καταξιωμένο και πλήρες καταρτισμένο ακαδημαϊκό προσωπικό, το οποίο υπηρετεί το ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών. Με την εισαγωγή νέων μαθημάτων από τον κλάδο της Πληροφορικής και των Νέων Τεχνολογιών, το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ανταποκρίνεται στις επιταγές του ψηφιακού κόσμου. Έτσι, οι απόφοιτοι του τμήματος είναι ικανοί να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στους κλάδους των Δημοσίων Σχέσεων, του Μάρκετινγκ και των Επικοινωνιών και να διαπρέψουν.
Η παρούσα ιστοσελίδα καθώς και σημαντικό μέρος του επικοινωνιακού υλικού που αναρτάται στα κοινωνικά δίκτυα σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που υπογράφτηκε μεταξύ του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στις 23.02.2018 στην Καστοριά.
Σκοπός του συμφώνου είναι να αναπτυχθούν κοινές πολιτιστικές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές δράσεις με αρχικό τομέα συνεργασίας τη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης και την προώθηση του Σταντ της Γαλλοφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ομάδα Επικοινωνίας του Τμήματος σχεδιάζει και υλοποιεί οπτικοακουστικό υλικό για να υποστηρίξει το επικοινωνιακό έργο του Τμήματος Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Η Ομάδα Επικοινωνίας είναι ένα νέο εγχείρημα του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, το οποίο φιλοδοξεί να αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διαχείριση ολοκληρωμένων επικοινωνιακών εκστρατειών με έμφαση στον ψηφιακό τομέα - διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παραγωγή βίντεο και κινούμενων σχεδίων, φωτογραφία, γραφιστικά...
Η Ομάδα Επικοινωνίας διαχειρίζεται, παράλληλα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του τμήματος και καλύπτει επικοινωνιακά εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. Το όραμα του ακαδημαϊκού προσωπικού αποτελεί πρόκληση για τους φοιτητές, εκθέτοντάς τους σε πλήθος εμπειριών που τους προετοιμάζουν κατάλληλα για την μετέπειτα πορεία τους στον επαγγελματικό στίβο.
Η Ομάδα Επικοινωνίας εκπροσωπεί το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας στη 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή των ακόλουθων φοιτητών και φοιτητριών Α’, Β’ και Γ’ έτους: Παρμαξίδου Κατερίνα (Β’ έτος), Τσιντσίνης Αλέξης (Β’ έτος), Μπάρμπα Ασημένια (Γ’ έτος), Κάκαρης Ανδρέας (Β’ έτος), Παρμαξίδου Ακυλίνα (Γ’ έτος), Δεληγεωργίου Μαρία (Γ’ έτος), Παπαδάτου Αναστασία (Α’ έτος), Γκιζάρη Δέσποινα (Γ’ έτος), Σκρέτα Ιωάννα (Α’ έτος), Σταματοπούλου Σοφία (Α’ έτος) και Τριανταφυλλίδης Κωνσταντίνος (Β’ έτος).
Υπεύθυνη της ομάδας η Δρ Αναστασία Γιαννακοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας.